1

اعتیاد؛ مادر همه آسیب های اجتماعی/ سیاست های پیشگیری و‌ مقابله با آسیب های اجتماعی باید مردمی سازی شود

  • کد خبر : 31865
  • 24 دی 1403 - 22:32
اعتیاد؛ مادر همه آسیب های اجتماعی/ سیاست های پیشگیری و‌ مقابله با آسیب های اجتماعی باید مردمی سازی شود
معاونت اجتماعی ناحیه مقاومت کوار گفت: اعتیاد، مادر همه آسیب های اجتماعی است و آموزش و پیشگیری و توانمندسازی خانواده ها به عنوان سلولهای جامعه راهکار مصون ماندن از آسیب های اجتماعی می باشد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بهار کوار، آسیب‌های اجتماعی به هرگونه رفتار، کنش یا وضعیتی گفته می‌شود که هنجارها، ارزش‌ها و یا قوانین جامعه را نقض کرده و به افراد، گروه‌ها و یا کل جامعه آسیب برساند. این آسیب‌ها می‌توانند در ابعاد مختلفی مانند اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی بروز کنند و پیامدهای منفی بسیاری را به دنبال داشته باشند.

از آنجا که آسیب های اجتماعی، خانواده و جامعه را تهدید و سلامت آنها را با چالش های جدی مواجه می کنند، شناخت آنها و راههای پیشگیری و مقابله با آنها ضروری است. از این رو خبرنگار بهار کوار گفتگویی با معاونت اجتماعی ناحیه مقاومت کوار داشته تا در راستای آگاهی بخشی عمومی و‌ پیشگیری از آسیب های اجتماعی گامی هر چند کوچک برداشته باشد؛

محمد امین حسن زاده در گفتگو با بهار کوار با تاکید بر اینکه عدم آموزش و‌ نداشتن آگاهی منجر به بروز آسیب های اجتماعی می شود، گفت: در حوزه آموزش و پیشگیری از آسیب های اجتماعی در همه عرصه ها از جمله فضای مجازی، مسائل روان شناختی و مواد مخدر دچار ضعف هستیم.

وی افزود: در مبحث پیشگیری نیز مشکل داریم و با توجه به اینکه بستر بسیاری از آسیب های اجتماعی، فضای مجازی است و تقاضا و عرضه مواد مخدر نیز در این بستر صورت می گیرد، نظارت بر فضای مجازی اهمیت زیادی دارد.

معاونت اجتماعی ناحیه مقاومت کوار، فضای مجازی را یک تیغ دولبه دانست و اظهار کرد: گرچه فضای مجازی فرصتی در راستای خدمت به علم و پیشرفت است، اما خاستگاه آسیب های اجتماعی هم چون عدم اعتماد به نفس و عزت نفس، افسردگی، ناامیدی ،حس خودتنفری و افکار منفی نیز می باشد.

وی ادامه داد: شهرستان کوار گستردگی جغرافیایی و جمعیت زیادی دارد که ۲۰ هزار نفر از آنان دانش آموز هستند و همین مسئله وظیفه نهادهای متولی و خانواده را در قبال پیشگیری از آسیب های اجتماعی دوچندان می کند.

توانمند سازی خانواده ها از عوامل مهم پیشگیری از آسیب های اجتماعی است

این دانشجوی مقطع دکترای علوم سیاسی و روابط بین الملل توانمندسازی و‌ آموزش خانواده را از اولویت های اساسی جامعه امروز برشمرد و گفت: پدر و مادرها باید به سلاح دانش سواد رسانه ای و فضای مجازی و روانشناسی مسلح شوند تا در تعامل با فرزندان خود آگاهانه رفتار کنند.

وی وضع قوانین مطلوب و محکم برای فضای مجازی را از مهم ترین نیازهای کشور در مقابله با آسیب های اجتماعی برشمرد و افزود: اگر قوانین بازدارنده در حوزه فضای مجازی وضع شود و نظارت مثمرثمر وجود داشته باشد، حلقه عرضه مواد مخدر و مشروبات الکلی در این بستر تنگ می شود.

مسئول بسیج اصناف شهرستان کوار با بیان اینکه اشتغال سهم به سزایی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد، گفت: با وجود اهمیت اشتغال در پیشگیری از آسیب های اجتماعی امکان اینکه آسیبی هم چون اعتیاد دامن افراد شاغل را هم بگیرد وجود دارد و تنها راه، توانمند کردن فرد است؛ چرا که در همه اقشار جامعه، فرد گرفتار به اعتیاد وجود دارد و اعتیاد، فقیر و غنی و تحصیل کرده و بی سواد نمی شناسند.

وی ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده در سراسر دنیا مواد مخدر جنسیت و سن و سال نمی شناسند و عدم توانمندی مساوی با گرفتار شدن در این دام است و بسیاری از افراد درگیر در این دام، ابتدا با مصرف تفننی و تفریحی مصرف مواد اعتیادآور را آغاز کرده اند.

اعتیاد؛ بستر بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی است

معاونت اجتماعی سپاه کوار با اشاره به اینکه مواد مخدر، مادر همه آسیب های اجتماعی است، گفت: از بستر اعتیاد آسیب های بسیاری جامعه را تهدید می کند که طلاق، خشونت، فرار از خانه، خودزنی، افسردگی، عدم اعتماد به نفس و افت تحصیلی از جمله آنها هستند.

وی افزود: اعتیاد یک‌ معضل جهانی است و توزیع مواد مخدر با قیمت پایین تر، سهولت دسترسی و داشتن دانش اندک از عوامل روی آوردن به آن است.

حسن زاده با اشاره به اینکه سرعت رشد مواد مخدر صنعتی ناشناخته بالا است، اضافه کرد: در حوزه مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر و خرده فروشان، برخوردهای قاطع تر و بازدارنده تری باید انجام شود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار بهار کوار جهت آوردن شاهد مثال راجع به موادمخدر صنعتی اظهار کرد: سیگارهای الکترونیکی(ویپ) که در انواع و اقسام مختلف و طرح های جذاب و خوشبو عرضه می شوند، خطرناک‌ ترین دروازه ورود نوجوانان و جوانان به دنیای تیره و تار اعتیاد هستند.

این مقام مسئول در ادامه گفت: تنها حدود ۱۶ تا ۲۰ درصد از افرادی که مصرف مواد مخدر را ترک می کنند در چرخه ترک اعتیاد موفق می شوند در حالیکه بیش از ۸۰ درصد افراد به علت عدم توانمند شدن، دوباره به آن روی می آورند.

پیشگیری؛ ساده ترین و ارزان ترین راه مقابله با اعتیاد

وی با تاکید بر اینکه پیشگیری ساده ترین و ارزان ترین راه مقابله با معضل اعتیاد است، اظهار کرد: عمل به هنگام و‌ پیشگیری به موقع کم هزینه ترین و بهترین راه نجات از دنیای فلاکت بار اعتیاد است.

این فعال فرهنگی اجتماعی بومی سازی و مردمی کردن پیشگیری از آسیب های اجتماعی را بهترین راهکار در این زمینه برشمرد و عنوان کرد: گرچه همه مسئولان، دستگاه ها و صنوف و‌ مدیران مدارس در کاهش و پیشگیری از آسیب های اجتماعی مسئول هستند، اما مردمی کردن و جزء فرهنگ و سبک زندگی مردم شدن آن بهترین و به صرفه ترین راه مقابله با چالش های اجتماعی است.

وی ادامه داد: با توجه به تاثیر زیاد هم سالان بر نوجوانان‌ و‌جوانان لازم است والدین بر فرایند دوست یابی فرزندان خود نظارت بیشتری داشته باشند و در صورت لزوم به مشاوران و روانشناسان مراجعه کنند.

حسن زاده ریشه اصلی فرار از خانه را ضعف بنیان خانواده مطرح کرد و گفت: فضای بین افراد خانواده و پدر و مادر باید آرام و با محبت و همدلی باشد تا نوجوان و جوان در پی جستجوی آرامش و محبت در کف خیابان و محیط بیرون نباشد.

وی آموزش قدرت«نه گفتن» به فرزندان را از مهم ترین عوامل عدم ورود به دام آسیب های اجتماعی دانست و بیان کرد: خانواده اولین خاستگاه آموزش مهارت های اجتماعی است و این مهم وظیفه پدر و مادرها را در مقابله با آسیب های اجتماعی بیش از پیش آشکار می سازد.

محمدامین حسن زاده ازدواج دختران در سنین پایین را از آسیب های اجتماعی شهرستان کوار عنوان کرد و افزود: خانواده باید نیازهای روز فرزندان را در حوزه تربیت پاسخ دهد و دسترسی آنان به فضای مجازی را به تناسب فرزند و اندازه نیازش تسهیل کند.

سیاست معاونت اجتماعی سپاه در حوزه آسیب های اجتماعی

وی راجع به نقش معاونت اجتماعی سپاه در حوزه آسیب های اجتماعی گفت: سیاست معاونت اجتماعی سپاه مردمی کردن سیاست های پیشگیری و مقابله با آسیب های اجتماعی و همکاری با همه نهادها در این راستا می باشد.

این فعال دغدغه مند اجتماعی افزود: روند رو به رشد برگزاری کارگاه های پیشگیری از آسیب های اجتماعی برای کارمندان ادارات، دانش آموزان و والدین با همکاری همه نهادهای متولی از جمله فرمانداری، آموزش و پرورش، بهزیستی و شبکه بهداشت در شهرستان کوار امیدوار کننده است.

وظیفه رسانه ها به صدا درآوردن زنگ خطر آسیب های اجتماعی است

وی ادامه داد: رسانه ها نیز باید زنگ خطر آسیب های اجتماعی به ویژه اعتیاد را به صدا درآورند و حلقه اتصال خود با مردم را در این حوزه محکم کنند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار بهار کوار درباره نقش اتباع بیگانه به ویژه افاغنه در شهرستان کوار در بروز آسیب های اجتماعی اظهار کرد: اتباع و مهاجران جنگی آسیب هایی را به همراه خود می آورند و پس از سکونت نیز چالش های جدیدی تولید می‌کنند که باید سیاست برگرداندن آنان به کشورشان را با تدبیر فراهم کرد.

این دانش آموخته اقتصاد سیاسی با اشاره به اینکه اتباع از مولفه های اقتصاد سیاسی هستند، بیان کرد: مهاجران جنگی و بیگانگان یک نیروی کار ارزان قیمت هستند که کشورهای بزرگ صنعتی از این فرصت بهره می‌ گیرند و در کنار محدود کردن و ساماندهی از این ظرفیت آنان نیز باید استفاده کرد.

وی درباره اهمیت جایگاه خانواده در جامعه گفت: اگر بنیان خانواده سست شد، جامعه هم ضعیف می شود‌، پس آموزش در زمینه ازدواج، تداوم زندگی، انتخاب همسر، تقویت بنیان خانواده، تاب آوری، سازش و تفاهم با کمک گرفتن از مشاوران توانمند ضروری است.

معاونت اجتماعی ناحیه مقاومت کوار راه موفقیت دختران در آسیب هایی که آنان را تهدید می کند، اعتماد به خانواده دانست و افزود: ارتباط خوب و موثر با خانواده، دوستی با پدر و مادر و‌ ارتباط قوی والدین با دختران خود راه برون رفت از تهدیدهای اجتماعی مربوط به آنان است و اینکه دختران نوجوان، اولین محل حل مشکلات خود را خانواده و کمک گرفتن از پدر و مادر بدانند.

وی در پایان گفت: درب معاونت اجتماعی سپاه و مرکز مشاوره ناحیه مقاومت بر روی خانواده هایی که نیاز به مشاوره و آگاهی بخشی دارند باز است و خط ملی اعتیاد و خط اورژانس ۱۲۳ پاسخگوی عموم مردم در حوزه اعتیاد برای راهنمایی و مشاوره به آنان است.

گفتگو از: فاطمه دیباور

لینک کوتاه : https://baharekavar.ir/?p=31865

ثبت نظرات

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال نظرات
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.