شبکه های اجتماعی از قبیل اینستاگرام معمولا برای اهداف مختلفی شکل میگیرد. واژه هک کردن نیز به گوش همه ما آشناست. هک در حقیقت یک اصطلاح تخصصی در حوزه علوم مربوط به کامپیوترها است که در واقع با این عمل شخص دیگری بدون رضایت صاحب اکانت (حساب) میتواند به صورت غیر مجاز به آن اکانت دسترسی غیر مجاز پیدا کند.
با توجه به اینکه استفاده از شبکه های مجازی همچون اینستاگرام امروزه بسیار رایج بوده و بعضا اطلاعات بسیار مهمی در آن ها درج میشود و اعتبار بسیاری از کسب و کارها و یا اشخاص مشهور و یا افراد دیگر نیز به اکانت اینستاگرامی آنها بستگی دارد. لذا قانون جرائم رایانهای در ایران راجع به جرایمی که در ارتباط با اینستاگرام صورت میگیرد وضع شده و مجازات انواع دسترسی های غیر مجاز را مشخص کرده است.
مجازات هک اینستاگرام
مطابق با قانون هرکس به طور غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
منظور از حفاظت شده این نیست که لزوما آن حساب و یا اکانت خصوصی باشد و ورود و بازدید عموم از آن عمومی نباشد، بلکه منظور از حفاظت شده آن است که هرکسی برای کنترل آن دسترسی نداشته باشد و در حقیقت دسترسی حساب و یا اکانت و یا پیج با گذرواژه و مانند اینها (همان تدابیر امنیتی که قانون میگوید) محافظت شده باشد.
نحوه شکایت از هک اینستاگرام
با توجه به اینکه جرم دسترسی غیر مجاز علاوه بر رایانه، سامانه های مخابراتی را نیز شامل می شود، در محیط اینستاگرام نیز جرم دسترسی غیر مجاز یا همان هک قابل پیگیری می باشد.
برای این کار با تمام مدارک شناسایی خود و کلیه مدارک از جمله شماره تماس و ایمیلی که با آن حساب را ساخته اید به دادسرای جرائم یارانه ای مراجعه نمایید و شکوائیه مطرح نمایید.
در تنظیم شکوائیه مهم نیست که شما آدرسی از متهم ندارید. بعد از نوشتن شکوائیه پلیس فتا اقدامات و تحقیقات خود را شروع می کند و در صورت تشخیص جرم بودن عمل، نتیجه اقدامات خود را به دادسرا گزارش می دهد تا موضوع پیگیری شود.
روش تشخیص هک اینستاگرام:
اصولا کسی که اکانتی را در فضای اینستاگرام هک می کند یا قصد دارد آن را غیر فعال و دی اکتیو نماید یا از آن سو استفاده کند. بسیاری نیز از هک کردن، مقاصد مالی دارند مانند اینکه با هک کردن پیج های با دنبال کننده بالا قصد انتشار شماره حساب خود را دارند.
هنگامی که پست یا استوری بدون خواست شما منتشر شد یا هر تغییری در پیجتان رخ داد شما هک شده اید. برای اینکه متوجه شویم چه کسانی به اکانت ما متصل هستند به قسمت پروفایل اینستاگرام رفته، قسمت Settings را کلیک کنید، اکنون گزینه Security و سپس login activity را لمس نمایید.
اکنون میتوانید دستگاه هایی که بجز خودتان به صفحه شما دسترسی دارند را مشاهده نمایید و با انتخاب گزینه Log Out دسترسی آنها را غیر فعال نمایید. توصیه می شود اگر صفحه شما دنبال کننده های بالایی دارد حتما از یک پشتیبان پیج کمک بگیرید تا هکر نتواند به اعتبار صفحه آسیب وارد نماید.
راه های جلوگیری از هک شدن اینستاگرام:
- مهمترین اقدام پیشگیرانه از هک این است که ایمیل و رمز عبور خود را در اختیار هیچ کس قرار ندهید.
- کماکان از برنامه های آنفالو یاب یا استفاده ننمایید یا حتما رمز خود را تغییر دهید.
- از ورود به لینک های ناشناس و لینک هایی که از شما ایمیل و رمز عبور میخواهد بپرهیزید.
- هر روز دستگاه هایی که به اینستا شما هستند را چک کنید.
- اگر چند اکانت مختلف دارید برای همه آن ها از یک پسورد استفاده نکنید.
- در صورت ورود به پیج با رایانه و گوشی دیگری بعد از اتمام استفاده از دکمه Log Out استفاده کنید.
- در موارد مشکوک رمز عبور خود را تغییر دهید.
- حتما از احراز هویت دومرحله ای استفاده کنید.
- از رمز های ساده اسنفاده نکنید.